Omgeving

Le Mattas is de perfecte bestemming als je geheel tot rust wilt komen: geen glijbanen, kantine, winkel, snackbar of andere aangelegenheden die vaak de rust op een park verstoren.
Op het park zelf kan gebruik gemaakt worden van het mooie, pas vernieuwde zwembad, de tennisbanen en het speeltuintje. In de directe omgeving is veel te zien en te beleven, zowel op sportief gebied als op gebied van natuur en cultuur. Zo zijn er verschillende super leuke plekjes te vinden aan zoet water riviertjes waar de kinderen zich met gemak een hele dag kunnen vermaken. lekker van de rotsen springen, dammen bouwen of vissen. En wat te denken van het unieke natuurgebied, de Franse Garrigue, met zijn 100 km gemarkeerde wandelpaden?
Langs de oevers van de Cèze rivier er is zoveel te ontdekken zoals wandelpaden, dolmens, capitelle (een hut gebouwd van gestapelde losse stenen), kalksteen grotten en de buitengewoon mooie druipsteengrot “Grotte de la Salamandre” die uniek is in zijn soort.

Natuurlijk is er tijdens je verblijf ook de behoefte om wat leuke plaatsen in de omgeving te bezoeken. Om een aantal plaatsen te noemen die een bezoekje waard zijn:  Nyons, Tharaux, Saint-Martin-d’Ardèche, Lussan, Bagnols-sur-Cèze, Montfrin, Sommières, Montpellier, Vallon Pont d’Arc.

Deze zijn te talrijk om allemaal te beschrijven, maar ik tracht een greep te doen uit het ruime aanbod en zal enkele plaatsen nader omschrijven.

La Roque sur Cèze
Dorp dat sinds 2008 bestempeld wordt als een van de “mooiste dorpen van Frankrijk”.
Het is een charmant dorp in de Gard dat werd gebouwd op een rotsachtige plek met uitzicht op de Cèze en met een romaanse brug (13e eeuw), 200 meter lang, gebouwd op 12 bogen.
Aan de voet van de heuvel, waarop La Roque sur Cèze ligt, kolken de spectaculaire watervallen en stroomversnellingen van de “Cascades du Sautadet”. Al van verre hoor je het lawaai en als je vlakbij komt is het geluid oorverdovend. In de zomer kan het daar ontzettend druk zijn met zonaanbidders en zwemmers.
De Cascades du Sautadet zijn gevormd door de eroderende werking van de rivier op een rotsachtige kalksteen massa van ongeveer 500 meter breed. Overal heeft het water in de loop van eeuwen diepe geulen en gaten in de rots geslepen. Sommige gaten in de rots zijn wel 10 meter diep. Aan het eind van de rotsmassa stort het water zich via een waterval naar beneden en stroomt de rivier weer rustig verder.

Uzès:
Zuidelijke, charmante stad bij uitstek, met een rijk erfgoed en heel unieke uitstraling waardoor de stad aangeduid wordt als City of Art. Het is sinds de 5e eeuw de zetel van het hertogdom L’Uzège. Het stadje stond ook wel bekend als de ‘Bisschops-stad’. Vanaf de vijfde eeuw na Christus tot aan de Franse Revolutie huisvestte de stad verschillende bisschoppen. Deze bisschoppen hadden erg veel macht. Zo hadden zij onder andere het recht om munten te slaan, en om recht te spreken. In de dertiende eeuw na Christus kochten zij een deel van het feodale domein van dit plaatsje. Er was echter een voortdurende machtsstrijd gaande tussen de zogenaamde Heren van Uzès en de bisschoppen. Deze machtsstrijd lag ten grondslag aan verschillende conflicten.
Vandaag de dag is dit plaatsje een stadje waar genoeg te zien en te beleven valt. Zo is er het historische centrum, waar historische bezienswaardigheden als de Kathedraal Saint-Théodorit, of het Bisschoppelijk paleis bezocht kunnen worden. Voor kinderen is het Musée du bonbon wellicht erg interessant. Dit museum bevind zich net buiten het stadje, en is gewijd aan de geschiedenis en de fabricatie van de snoepjes van het merk Haribo. Tot slot zijn er in de nabije omgeving van het stadje nog genoeg bezienswaardigheden als Le Pont du Gard, en de stad Nîmes. Uzès is met andere woorden zeer zeker een bezoekje waard, en bijzonder geschikt als vakantiebestemming!


Iedere zaterdag wordt op Place aux Herbes in het karakteristieke centrum van het stadje een regionale markt gehouden. De regionale markt is beroemd en er wordt een keur aan regionale producten aangeboden.

NÎmes:
Regionale hoofdstad met veel herinneringen aan de Romeinse geschiedenis. Nimes maakt echter ook deel uit van de moderne wereld met zijn centrum voor hedendaagse kunst, winkelcentra en vele evenementen. Historische bouwwerken zijn
Het Maison Carrée, dat wordt beschouwd als de best bewaarde Romeinse tempel, was gewijd aan de “Prinsen van de Jeugd” (de kleinzonen van de keizer).
De Arena van Nîmes, werd gebouwd tussen 50-100 na Chr. en is geïnspireerd op het Colosseum in Rome. Het wordt beschouwd als – ook hier weer – het best bewaarde Romeinse amfitheater. Het is 113 bij 101 m. groot. De vloer is 70 bij 38 m. Langs buiten zijn 2 niveaus van 60 bogen elk te onderscheiden. Binnen bood deze arena plaats aan 24.000 toeschouwers verdeeld over 34 tribunes, die konden plaats nemen in 4 zones die samenhingen met het sociaal statuut van de kijkers. In de Middeleeuwen werd het verbouwd tot een versterkt dorp en had tot 1812 twee kerken, een klein kasteeltje en circa 220 huizen. Tegenwoordig worden er stierengevechten, concerten en voorstellingen in de arena gegeven.
Aan de rand van het stadscentrum bevindt zich het stadspark Jardins de la Fontaine. Deze tuinen zijn gelegen op de Cavalierberg. Beneden aan de zijkant van deze tuinen, bevindt zich de Temple de Diane. Deze tempel dateert uit de 2e eeuw na Chr. en deed vermoedelijk dienst als cultureel gebouw. Hoewel beschadigd, wordt het beschouwd als een uniek overblijfsel van een historisch gebouw dat gewijd was aan de keizerlijke cultus. Op de top van de Cavalierberg bevindt zich de Tour Magne. Deze is bereikbaar met de trappen aan het park. De toren maakte deel uit van de Romeinse ringmuur en is het enig opvallend overblijfsel ervan.

Anduze:
Anduze is een plaatsje in het departement Gard en ligt in de vallei van de rivier Gardon, aan de zuidelijke rand van de Cevennen. Het plaatsje behoort tot de mooiste plaatsjes in de regio en is dan ook een geliefde vakantiebestemming.
Geschiedenis van Anduze:
Vanwege de gunstige locatie aan de rivier Gardon, is de nabije omgeving van het hedendaagse plaatsje al relatief vroeg in de geschiedenis bewoond geweest. Zo zijn er op de top van de rots Saint-Julien, waar het plaatsje tegen aan is gebouwd, sporen gevonden van een Gallische nederzetting. De geschiedenis van het plaatsje begon in de tiende eeuw na Christus, met de stichting van het graafschap van Anduze. Mede dankzij haar rijkdom groeide Anduze al snel uit tot een van de belangrijkste plaatsen in de Cevennen. In de negentiende eeuw na Christus maakte het plaatsje een voortvarende periode door vanwege haar rol in de zijde-industrie. Ook stond Anduze in deze tijd bekend om haar kolenmijnen. Naast haar prominente rol in de zijde-industrie was Anduze ook erg belangrijk voor de Franse kolenindustrie. Mede dankzij de belangrijke rol die het plaatsje speelde kon het uitgroeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.
Vandaag de dag is Anduze een van de meest geliefde vakantiebestemmingen. Het oude, historische plaatsje is meer dan de moeite waard om eens te verkennen. Naast de vele mooie oude straatjes en steegjes vindt u hier verschillende leuke winkeltjes en goede restaurants. Ook in de nabije omgeving van het plaatsje valt genoeg te beleven. Zo ligt de bekende bamboetuin van Prafranche vlakbij het plaatsje; dit is een exotische tuin, beroemd om zijn gigantische bamboe kwekerij (de enige in Europa). Ervaar het Verre Oosten en ontdek de duizenden plantensoorten, bloemen en bomen op meer dan 10 hectare land.
Vanuit Anduze is ook de grotere stad Alès goed bereikbaar. Ook is dit plaatsje een geliefde vakantiebestemming vanwege het feit dat het plaatsje de ideale uitvalsbasis is voor een heerlijke vakantie in de Cevennen. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje is meer dan de moeite waard!

Goudargues:
Dit prachtige pittoreske plaatsje heeft als bijnaam “het kleine Venetie Gardoise” vanwege het kanaaltje dat door het centrum stroomt. Dit kanaaltje is omringd met terrasjes en ligt in de schaduw van twee rijen volgroeide platanen. Het frisse en schaduwrijke dorp heeft een rustgevende atmosfeer. Het dorp ligt in een landschap van heuvels, valleien en landbouwgrond. De oorsprong van het dorp gaat terug naar Willem van Aquitanie, Karel de Grote en zijn zonen, die ook aan de oorsprong liggen van de abdij die in het centrum van het dorp ligt. Het architecturale en natuurlijke erfgoed is belangrijk, zoals blijkt uit de veertien bronnen die in de gemeente ontstaan en door het kleine dorp worden geleid.

Pont du Gard:
Meesterwerk van de antieke architectuur is het beroemde aquaduct van de “Pont du Gard” een van de mooiste Romeinse bouwwerken van de streek. Het is een brug-aquaduct, door de Romeinen gebouwd in de 1e eeuw van ons tijdperk. Het is uitzonderlijk zoor zijn afmetingen en met zijn hoogte van 49 meters is het Romeinse brug-aquaduct het hoogst van de wereld
en tevens het enige nog bestaande voorbeeld van een brug met 3 verdiepingen. Ongeveer een duizendtal mannen hebben aan dit reusachtige bouwterrein gewerkt gedurende 5 jaren. Het bouwwerk was een bron van inspiratie voor talrijke artiesten.
In 1985 werd de “Pont du Gard” ingeschreven als werelderfgoed door Unesco.